Han, hon eller den?

Jag blir så irriterad på min ena kursbok Civilrätt. Ungefär varje fem minuter avbryts min fokusering av att det står "han" "honom" "hans" i helt fel ställen! Jag citerar exempel från boken

"näringsidkaren kan inte tvingas ingå ett avtal, men pga sitt straffbara beteende kan han bli skyldig att utge ersättning för den skada som han orsakat" 
varför antar de att näringsidkaren är en han? Varför inte en  hon? :s

"Enligt en härskande mening kan en parts felsktiga förutsättningar befria honom från bundenhet enligt avtalet endast om den varit bestämmande för hans vilja..." 


Varför i helvetet honom & hans? Alla exempel i den här boken utgår från att personen i exemplet är en man =/ Även när de förklarar en regel, som citaten ovan, anväder författarna sig av uttryck av det manliga könet. Jag säger inte att det hade varit ockej att använda hon, henne osv. Språket i läroböcker borde vara könsneutralt! Om inte ett exempel verkligen handlar om en man eller en kvinna. Pratar de om nån som ingår avtal så kan de istället skriva avtalsparten, motparten, kontahenten, den eller den som ingår ett avtal eller annat uttryck utan att blanda in ett kön.

Liksom HALLÅÅÅÅÅÅÅÅÅ! Det är 2010 och sånt borde vara utrotat & oacceptabelt. Det ska vara jämställt, särskilt i läroböckerna. Vi tillbringar mkt tid att läsa i dem, i synnerhet unga som som går i skolan, så det är där det börjar! Förlagen borde inte godkänna sånt oneutralt språk. 

I mina anteckningar skriver jag varken hon eller han, utan använder könsneutrala uttryck. Det borde ALLA göra om vi ska skapa ett samhälle där alla är lika. Det är de små sakerna som skapar stora förändringar :) 

Kramkram


Kommentarer
Postat av: Jessie

Jämställdhet är inget fel, men överdrifter är inte heller hälsosamt. Det är bra att du skulle vilja att det är könsneutrala ord, men du får tänka på att vissa saker i svenskan heter "han" eller "hon" och en del har gamla anor (som juridiken t.ex. Det är inget könsdiskriminerande med det!). Jag ser inga problem med att det står han i boken. Jag känner mig inte diskriminerad. Däremot anser jag att snopptillägg på löner borde försvinna och att öppen diskriminering borde förbjudas; att man p.g.a. sitt kön inte får ett visst jobb. Alltså; vissa petitesser är inte värda att reta upp sig på. Då skulle man t.ex. sluta kalla båtar för "hon"..?

2010-01-20 @ 14:16:57
Postat av: Hanan ;)

Det är ingen överdrift, och jag vet att vissa saker heter han eller hon, och det kan jag acceptera men att utgå från att allt de skriver om handlar om en han retar mig! Såsom allt utvecklas så borde språket också göra det. I "Enkätboken" står det om att i de flesta enkäterna står det "man" och sedan "kvinna" som svarsalternativ på frågan om kön. Författaren skriver att det är pga att förr i tiden ansågs mannen alltid komma först! Så visst spelar språket och formuleringar i det skrivna roll för övriga värderingar i samhället. Föreläsaren som jag har nu i avtalsrätt säger varken han eller hon, utan väljer neutrala ord, och det är inte så svårt att göra det. Om såna "bagateller" som alla egentligen kan påverka är så svårt att ändra på, hur ska då tex löneskillnaderna förvinna?

2010-01-21 @ 00:48:09
URL: http://darknessangel.blogg.se/
Postat av: Bellezza

Älskar din blogg!

Brukar vara inne och läsa den kolla gärna min :)



Kram

2010-01-23 @ 12:14:54
URL: http://bellezzaofsweden.blogg.se/
Postat av: Hanan ;)

tack bellezza ^^

ska kolla din

2010-01-23 @ 13:42:50
URL: http://darknessangel.blogg.se/
Postat av: Bellezza

hehe tack så mycket :)

2010-01-23 @ 14:05:54
URL: http://bellezzaofsweden.blogg.se/
Postat av: Madde

Hej!



Hur mår du idag?



Kram /M

2010-01-23 @ 14:52:22
URL: http://maddisenj.blogg.se/
Postat av: Hanan ;)

hej madde!

Det är fint fint ifag :)

Kram

2010-01-23 @ 17:59:12
URL: http://darknessangel.blogg.se/
Postat av: Madde

tack så mycket :) vad har du gjort ikväll? Kram /M

2010-01-23 @ 22:57:09
URL: http://maddisenj.blogg.se/
Postat av: Hanan ;)

varit på bio

THE IMAGINARIUM OF DR. PARNASSUS, bra skådespelare, bra effekter, roliga inslag men som helhet var den inte så bra =/



Kram

2010-01-24 @ 01:00:01
URL: http://darknessangel.blogg.se/
Postat av: Madde

Tyvärr så är internet fortfarande inte fixat.. blir så trött! Jag läser till sjuksköterska.. Hur mår du idag? Kram /M

2010-01-27 @ 11:36:50
URL: http://maddisenj.blogg.se/
Postat av: Bellezza

Tycker din blogg är riktigt bra :)

Jag har en frågestund fram till 22.00 ikväll fråga gärna något vad som helst



Kram

2010-01-27 @ 13:16:00
URL: http://bellezzaofsweden.blogg.se/
Postat av: Hanan ;)

madde: tycker synd om dig. kommer nog få internet igen snart.



Sjuksköterska, intressant :) hur går det med det då?



kram

2010-01-27 @ 21:12:56
URL: http://darknessangel.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0