Skottlossningar i Malmö!!

Artikel och bilderna är tagna från Sydsvenskan.se 

Polisen varnar: Skytten slår till igen

Text: Daniel Persson
Uppdaterad 22 oktober 2010 7.42 Publicerad 22 oktober 2010 6.302010-10-22 06:30:00
[+] [-] Textstorlek |

Malmö.
Femton skottlossningar i Malmö på ett år. Polisens utredare är övertygade om att serieskytten kommer att slå till igen om han inte grips. Att det rör sig om en serieskytt misstänkte polisen redan i våras.

Sena kvällar, gärna i skydd av buskar och bakom ryggen på sina offer. Den jagade serieskytten i Malmö har, enligt polisen, använt i stort sett samma tillvägagångssätt vid de tillfällen han attackerat män med invandrarbakgrund i Malmö.

Spaningsledare Mats Lassén har lett polisens utredning sedan i våras då man insåg att de många ouppklarade skottlossningarna kanske kunde förklaras med en seriebrottsling. Han säger sig inte ha noterat några mönster i gärningsmannens agerande, varken rörande med hur jämna mellanrum han slår till eller geografiskt. Lassén är, trots det, övertygad om att skytten kommer att försöka begå nya skottdåd.

– Ja, det får man nästan vara. Att det ska ta slut nu kan man ju hoppas, men det är bättre att räkna med att det inte gör det.

– Det är som att hoppas på det bästa, men vi måste förbereda oss på det värsta, säger Lassén.

Utredarna ställer stort hopp till att allmänheten ska komma in med tips om vem gärningsmannen kan vara.

– Vi hoppas på fler iakttagelser. Den här typen av brottslighet är normalt lättare att få allmänheten att ställa upp på och vittnen att höra av sig om. Många är väldigt rädda när det gäller gängrelaterad kriminalitet, men detta är annorlunda och ett brott som engagerar alla, säger kriminalkommissarie J-B Cederholm.

Polisen hoppas att fler hör av sig med tips, i synnerhet om de har konkret information om gärningsmannen, men också om de ser något som verkar skumt.

Vissa tekniska spår har säkrats på de femton brottsplatser som utredningen omfattar. En del ligger hos Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, i väntan på att undersökas.

– Än så länge har vi inte fått någonting som hjälpt oss att komma närmare en misstänkt. Men vi hoppas att vi ska få sådan information att vi kan det.

Mats Lassén är förtegen om vilka typ av bevis som skickats in och som man nu väntar provsvar på.

– Det finns en viss förhoppning om att vi ska få bra information, så vi kan närma oss en gärningsman, så mycket kan jag säga.

Misstanken om en serieskytt föddes redan i våras sedan mordutredningen rörande en 20-årig kvinna som sköts till döds på Västra Skrävlingevägen strandat.

– Vi började där för att fallet utretts så otroligt noga eftersom det är ett spaningsmord. Varenda sten är vänd, ändå hittar vi inte något bra uppslag, säger Per Lidehäll vid länskriminalen.

Trots det lade polisen inte korten på bordet om den misstänkte serieskytten förrän i veckan.

– Vi ville inte direkt gå ut och torgföra teorin när vi hade dåligt på fötterna, säger kriminalkommissarie Mats Lassén.

Det är först nu det står klart att polisen gjort tekniska fynd som binder samman flera av fallen. Det har nämligen visat sig att samma vapen använts vid flera av skjutningarna.

Det är allmänt känt att seriebrottslingar ofta följer mediernas rapportering av händelser. Bland annat därför är polisen oerhört noga med vilken information de väljer att gå ut med. Ett misstag kan ge gärningsmannen ett försprång.

– Det vi lämnar ut kanske gör att gärningsmannen ändrar sin strategi efter vad vi vet. Det är därför vi vill hålla mycket hemligt, säger Mats Lassén.


Två kvinnor skjutna i den enas egna lägenhet torsdag 21/10


Han kunde ha varit död


!6 åring blir beskjuten


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0